Pages

19 March 2011

Diferenta dintre un Access Point si un router wireless

Un acces point este o “usa” pentru un utilizator de tehnologii wireless catre o retea obisnuita LAN. El practic face legatura dintre reteaua cablata si clientii care folosesc wireless-ul. Pe scurt, un access point este ca o priza de retea clasica, doar ca nu are fir catre clientul wireless.

Router-ul wireless este mai complex, un fel de server, dar una din compoentele sale este si access point-ul pentru wireless. Router-ul este un fel de “politist” al traficului de date din retea. Router-ul ofera automat datele de conectare catre PC-urile care vor acces la retea, poate gestiona cat din banda de internet sa mearga catre un PC, ce porturi au prioritate etc. Are si rol de protectie, pentru ca va ascunde adresele tuturor PC-urilor care se conecteaza la router in spatele unei adrese IP publice oferite de furnizorul de internet. Pe scurt, router-ul “intreaba” fiecare conexiune unde “merge” sau de unde “vine” si ii da sau nu acces in functie de raspunsul primit.

Concluzie: router+wireless access point = wireless router.

2 comments:

  1. Deci trebuie sa imi cumpar si un Router si un Acces Point ?

    ReplyDelete
  2. multumesc. ai explicat in 10 randuri , foarte pe inteles , lucru care pe alte pagini web pline de fitze nu am inteles explicat in 80-100 de randuri. Toata stima.

    ReplyDelete